Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Život Jana Amose Komenského

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

Jan Amos Komenský je největší osobností literárního baroka u nás. Prožil velmi pohnutý život. Narodil se roku 1592
v NIVNICI u Uherského Brodu v měšťanské bratrské rodině. Předčasně osiřel a poté žil u příbuzných ve Strážnici. Studovat začal ve svých šestnácti letech. Nejprve studoval v Přerově na latinské bratrské škole, v letech 1611-1614 studoval na akademii v německém HERBORNU a na univerzitě v HEIDELBERGU.
V roce 1614 se stal správcem přerovské školy a následně byl ordinován na kněze a jmenován správcem německého bratrského sboru ve Fulneku a jeho školy.

V roce 1621 obsadilo Fulnek neapolské vojsko. Komenský se začal skrývat před pronásledováním. Nejprve se skrýval na Moravě, potom na brandýském panství Karla staršího ze Žerotína. V roce 1622 ztrácí v důsledku morové epidemie manželku a obě děti. V roce 1624 se podruhé ožení a v roce 1628 odchází se svou rodinou do polského LEŠNA a pak již celý život tráví v exilu:

1628 – 1641 v Lešně

1641 – 1642 v Anglii, kde má na starost přípravu návrhu na organizaci vědy a školství.

1642 – 1648 ve Švédsku, kde se proslavil jako autor jazykových učebnic

dále opět tráví život v Lešně, v srpnu 1648 ztrácí druhou manželku a v říjnu 1648 prožívá zklamání z Vestfálského míru, jímž jsou politické a náboženské poměry ve střední Evropě upraveny ke stavu z roku 1624

poté se přesídlil do SÁROSPATAKU (Blatného Potoku), je pozván jako reformátor školství a tvoří zde svá významná díla.

V roce 1654 se vrací opět do LEŠNA, kde za švédsko – polské války přichází při vypálení města o všechen svůj majetek, knihovnu a rukopisy chystaných děl.

Naposledy se stěhoval v roce 1656 do Amsterodamu, kde pracuje na svých spisech. V Holandsku také umírá, pochován je v NAARDENU.


Komenský dosáhl úspěchů jako autor jazykových učebnic, teoretických spisů o výchově a jako reformátor školství. Byl pedagog, teolog a náboženský polemik, byl tvůrce pokusu o filozofickou soustavu, politik, spisovatel a básník. Stále však překračoval hranice těchto oborů snem o přestavbě světa, o všeobecném osvícení národů a o „nápravě lidských věcí.“ Psal česky a latinsky, i když původně chtěl psát pouze česky. Dále uměl německy.

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT